Auteur: Herman Haverkate | donderdag 19 januari 2012
foto Annina Romita
ENSCHEDE - Toen de bekende schilder en beeldhouwer Emo Verkerk enkele jaren geleden een tentoonstelling had in het Rijksmuseum Twenthe, verraste hij met een klein portret van een Enschedese kunstenaar. Tussen portretten van Faulker en Spinoza hing hij daar opeens: Rudy Klomp.
Voormalig zeeman, oud-bokser, denker, helderziende, grondlegger van het Para-Realisme, notoir schrijver van ingezonden brieven, maar bovenal kunstenaar van het type zoals je helaas nog maar zelden ziet: eigengereid, kleurrijk, dwars en veelal - ook door mensen binnen de kunstwereld zelf- onbegrepen.
Het portret van Verkerk was bedoeld als een hommage aan Klomp en de eigenzinnigheid waarvan hij nu al ruim dertig jaar in woord en beeld de belichaming is. Ook Jan Cremer, geestverwant en qua jeugdervaring lotgenoot, maakte zich altijd sterk voor hem. 'Daarom is het een verademing', schreef Cremer ooit, 'om af en toe geconfronteerd te worden met kunstenaars die bewust en onverstoord aan het werk zijn. Ongeschonden blijven voor de harteloze kritiek die hen vaak ten deel valt.'
Beide Klomp-apostelen, Cremer en Verkerk, komen voor in de tentoonstelling die Rudy Klomp momenteel heeft op de bovenste etage van boekhandel Broekhuis in Enschede. Een tentoonstelling met 26 schilderijen, aangevuld met dertig kleine tekeningen van de hand van Ans van Berkum, oud-directeur van het Museum voor Naïeve en Outsiderskunst in Zwolle. Van Berkum stuurde Klomp jarenlang brieven en voorzag daarbij de achterkant van de enveloppen van een tekening. De serie is nu voor het eerst voor publiek te zien.
Door de combinatie van zijn eigen werk met dat Van Berkum maakt Klomp een duidelijk statement. De expositie is weer een nieuwe stap in zijn jarenlange gevecht voor de erkenning van de oerkunst: die van outsiders, kinderen, gekken en ongeschoolden. Klomp herkent in hen de oorspronkelijkheid, het onafhankelijke denken, niet begrensd door wat voor conventies dan ook.
Dat hij ook zelf, ondanks zijn opleiding aan de AKI, tot de outsiders behoort, leert een nieuwe blik op zijn werk. Meer dan zijn woorden en brieven getuigt het van de uitzonderlijke persoonlijkheid die hij is. Een oeuvre dat met niets te vergelijken is en tot geen enkele stroming behoort. Oude en nieuwe werken hangen door elkaar. Het kleine, eenvoudige zelfportretje van Klomp als kosmisch strijder uit de jaren 80, compleet met Griekse helm, naast de grote, overvolle doeken vol symbolische verwijzingen en minutieus geschilderde teksten uit de laatste jaren. Schilderijen waarvan je de urgentie voelt, voortkomend uit de waarnemingen van de zichtbare en vooral ook onzichtbare dingen die voor deze Enschedese oerkunstenaar altijd keiharde realiteit zijn geweest.
Waar te zien:
Rudy Klomp en Ans van Berkum, een transrelationele ontmoeting.
Enschede, Galerie/Boekhandel Broekhuis, Marktstraat 12, dagelijks open behalve zondag (t/m 28 januari)
bron: de Twentsche Courant Turbantia 19/01/2012